Toyota Auris Touring Sports inceleme



Toyota kompakt sınıftaki başarısını sürdürebilmek için Auris’i yenileyerek piyasaya sunmuştu. Tasarım anlamında baştan aşağıya yenilenen model şimdi ise geniş ailelerin peşinde. Daha çok Avrupa ülkelerinde ilgi gören Station Wagon karoseri, Auris Touring Sport olarak satılıyor. 1.4 litre dizel manuel ve 1.6 benzinli otomatik gibi seçenekleri bulunan model beklentileri karşılayabilecek mi?

Tasarım
Model son haliyle dinamik bir yapıya bürünmüş. Krom detaylarla şık kılınmış tasarım, agresif bakışlara sahip. Far grubunun üzerinde konumlandırılmış olan LED gündüz farları agresif bakışları nitelemiş. Otomobil dinamizmini keskin hatlarına borçlu. Bu doğrultuda selefinden daha fazla keskin çizgilere sahip olduğunu görüyoruz. Arka bölümde ise HB versiyonu ile benzer bir tasarım göze çarpıyor. Tek farklılık ise plakanın marka ambleminin hemen altında yer alması. HB karoserdeki gibi piyano siyahı renginde bir difüzör tamponun altında konumlandırılmış. Köşelerde kullanılan krom detaylar bu bölüme hoş bir hava katmış. Toyota Auris Touring Sport; 4560 mm uzunluğa, 1760 mm genişliğe, 1475 mm yüksekliğe ve 2600 mm aks mesafesine sahip. Bu değerler ile model Seat Leon ST’den 25 mm daha uzun, 56 mm daha dar, 21 mm yüksek ve 36 mm daha kısa aks mesafesine sahip.

İç Mekan
İçeriye geçtiğimizde kaliteli bir iç mekan bizleri karşılıyor. Model hacim anlamında da yeterli alan sunuyor. Cam tavan sayesinde de kabin ferah tutulmuş. Göstergeler okunaklı ve tam orta konsolda otomobilinizin birçok verisine ulaşabileceğiniz bir ekran konumlandırılmış. Direksiyon üzerindeki kumandalar otomobilin bir çok özelliğini kontrol etme imkanı sağlıyor. Orta konsoldaki müzik sistemini ailedeki GT86 modelinden hatırlıyoruz. Dokunmatik özellikli bu ekran geri park kamerası olarak da hizmet verebiliyor. Bu bölümün hemen altında yer alan klima kumandaları da oldukça pratik. Sistemin performansı da başarılı. Ancak genel anlamda iç mekan modern görünmüyor. Orta konsoldaki, kapı kenarlarındaki alanlar eşya gözü konusunda doyurucu. Vites önünde ise kısıtlı bir alana yer verilmiş. Anahtarsız çalıştırma ve giriş sisteminin olması modele erişimi ve kullanım açısında artı katmış. Geniş iç hacmin yanı sıra model bagaj bölümünde de 530 litrelik bir alan sunuyor. Bu değer ile rakibi Renault Megane ST’yi geride bırakırken Leon SY’ye yenik düşüyor.

Motor
Otomatik şanzıman ile sunulan 1.6 litrelik benzinli ünite, 6400 d/d’de 132 bg güç, 4400 d/d’de ise 160 Nm tork değeri üretiyor. Turbo desteksiz ünite 11.2 saniyede 0-100 Km/s hızlanmasını tamamlarken 190 Km/s maksimum hız değerine sahip. Fabrika verilerine göre karma tüketim değeri ise 6 litre olarak belirlenmiş. Düşük tork nedeniyle alt devirlerde keyif vermeyen bu ünite sizi üst devirlere itiyor. 1320 Kg ağırlığındaki model, performanslı kullanımlarda da yüksek tüketimiyle de keyif kaçırıyor. Model ile test boyunca sakin kullanımlarda 8.5 litrelik değerler elde ederken performanslı kullanımlarda iki haneli sayılara eriştik.

Konfor & Yol Tutuş
Orta sertlikteki süspansiyonlar konfor konusunda memnun ediyor. Virajlarda da avantaj olan bu durum daha hisli bir direksiyon ile modelin avantajını arttırabilirdi. Otomobili karakterine göre kullanırsanız virajlarda sorun yaşamıyorsunuz. Viraj limitleri zorlanan model ilk kaymayı arkadan gerçekleştiriyor. Ancak baz donanımdan itibaren standart sunulan ESP, tehlike büyümeden müdahale ediyor. Ses yalıtımı konusunda model yol ve rüzgar sesini başarılı bir şekilde engelliyor. Sadece üst devirlerde motor sesi kabin içine yansıyor.

Güvenlik
Çarpışma sırasında kabini sağlam kalan Auris sürücüye sağ ayak kaval kemiği ve göğüs kafesi dışında maksimum koruma sağlarken, yolcuya ise sağ ayak kaval kemiği dışında maksimum koruma sağlamıştır. Yandan araç ile çarpmalarda maksimum koruma sağlayan Auris, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesi haricindeki tüm uzuvlara maksimum koruma sağlamıştır. Arkadan çarpmalarda ise boyun bölgesine sağladığı maksimum performans ile Auris EuroNcap çarpışma testlerinden 5 yıldız almayı başardı.

Hiç yorum yok: