Ford Tourneo Courier inceleme



Ford, Transit modeli ile yıllardır ticari araç sektöründe Türkiye’de ünlenen bir marka. Daha sonra hafif ticari segmentinde de Connect modeli ile var olan Ford, Courier modeli ile yepyeni bir pencere açıyor. Camlı ve Van seçenekleri bulunan Courier, ailedeki B-MAX modeli ile büyük benzerlik taşıyor. Van versiyonda üç, Camlı versiyon da ise 4 farklı donanım seçeneği sunan Courier, 1.5 TDCI 75 Ps ve 1.6 TDCI 95 Ps güç seçenekleriyle satın alınabiliyor.

Tasarım
Courier, ailedeki B-MAX modeliyle büyük benzerlik taşıyor. Izgara ve far grubu bu iddiayı destekleyen detaylar. Dinamizm ruhu kaput üzerindeki keskin hatlar ile işlenmek istenmiş. Yan bölümde alaşımlı jantlar Courier’in sportif duruşunu yansıtırken, hafifçe şişirilmiş çamurluklarla heybetli bir görünüm sağlanmak istenmiş. Karartılmış arka farlar modele farklı bir hava katmış. Çift sürgülü açılır kapı ise araca biniş ve inişlerde büyük avantaj sağlamış. Arka bölümde stoplar dikey yerleştirilmiş. Bu sayede yükleme alanı geniş tutulurken sade bir tasarım dili de bu bölüme yansıtılmış. Ford Courier, 4157 mm uzunluğa, 1976 mm genişliğe ve 1726 mm yüksekliğe sahip. Courier rakibi Fiat Fiorino’dan 29.3 cm daha uzun, 26 cm daha geniş ve 5mm daha büyük.

İç Mekan
Courier’in içerisinde farklı bir tasarım dili aramayın. Güncel Fiesta modeliyle aynı olan iç mekan sert malzemelerle tasarlanmasına rağmen kaliteli görünüyor. Gösterge paneli basit ve okunaklı. Burada dikkat çeken bir ayrıntı ise gösterge panelinin ortasındaki dijital ekranın artık boyut olarak yetersiz kalıyor olması. Ön konsolun orta bölümünde müzik sistemi oldukça geniş bir yer kaplıyor. Bolca tuş barındıran bu sistem için alışma evresi şart. Hemen üzerinde sunulan ekran ise gösterge panelindeki gibi artık boyut olarak yetersiz. Vites önünde küçük eşya gözü olarak sınırlı bir alan sunulmuş. Vites arkasında ki bardaklıklar ve kapı iç ceplerindeki alanlar ise büyük. Alışkanlık gerektiren bir başka detay ise kapı iç kollarının bulunduğu yer. Yukarıda konumlandırılan bu detay sebebi ile araca ilk binenler kapıyı nereden kapatacaklarını bulamayabiliyorlar. Derinlik ve yükseklik ayarlı direksiyonun yanı sıra koltuk ayarları sayesinde ideal sürüş pozisyonuna erişim kolay gerçekleşiyor. Arka koltuklardaki portatif masalar ise hayatı kolaylaştırıyor. Model arka bölümde 708 litrelik bir alanı size sunuyor. Bu bölümdeki pandizot bagaj alanını kullanışlı bir hale getirilebiliyor. Ayrıca pandizotu kullanmak istemezseniz onu arka koltuklara paralel bir şekilde gizleyebiliyorsunuz.

Motor
Modelde Ford ailesinin pek çok modelinden tanıdığımız 1.6 litre TDCI ünite bulunuyor. 3800 d/d’de 95 Hp güç değeri üreten bu motor, 1750 d/d’de ise 215 Nm tork değeri sağlıyor. 100 g/Km Co2 salınımıyla çevreci olduğunu gösteren Ford Courier, 3.8 litre yakıt tüketimi ortalamasıyla da göz dolduruyor. Uzun oranlı 5 ileri şanzıman daima ekonomik sürüşler vaat ediyor. Model ile sakin kullanımlarda 6.2 litre, performanslı kullanımlarda ise 8.4 litrelik değer elde ettik.

Konfor & Yol Tutuş
Ford Courier yumuşağa dönük süspansiyona sahip. Bu sistem asfalt üzerinden gelen birçok darbeyi başarılı bir şekilde emiyor. Kabin asfalt ve motor sesi almazken, özellikle arka kapı fitillerinden rahatsız edici rüzgar sesi eksik olmuyor. Model virajlarda gövde salınımı yapıyor ancak korkutucu derecede değil. Direksiyon Fiesta veya ailedeki herhangi bir model kadar hisli değil. Ama yine de rakiplerinden çok daha iyi.

Güvenlik
Çarpışma esnasında kabini sabit kalan model sürücünün iki kaval kemiği ve göğüs kafesi dışında tüm uzuvlarına yolcunun ise sağdece göğüs kafesi dışında tüm uzuvlarına tam koruma sağlamıştır. yandan araç ile çarpmalarda tüm uzuvlara tam koruma sağlayan Courier, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs kafesi dışında tüm uzuvlara tam koruma sağlamıştır. arkadan çarpmalarda ise boyun bölgesine sağladığı sınırlı koruma ile Ford Tourneo Courier EuroNcap çarpışma testlerinden 4 yıldızla ayrıldı

Hiç yorum yok: