Dacia Duster 4x2 ve 4x4 inceleme



Dünyada ve Türkiye’de her geçen gün yükselen bir marka olan Dacia, artık model gamındaki araçlarını birer birer makyajlıyor. Bu operasyonun son ürünü ise Duster… Ekonomik arazi aracı kavramıyla bizi tanıştıran model makyajlı haliyle geçtiğimiz günlerde testimize konuk oldu. İşte daha önce yurt dışında denediğimiz Duster’ın Türkiye yollarındaki performansı…

Dacia Duster 1.5 dCi 4x2 110hp Laureate Tasarım
Duster makyaj öncesi model gibi yine güçlü görünüyor. Hatta ona ödediğiniz bedelin üzerinde bir görünüme sahip olduğunu söylemeliyiz. Başarısında bu özelliğin payı da hiç tartışılmaz. Makyajla birlikte özellikle ön bölümde ciddi değişimler yaşanmış. Markanın iki yıl önce Sao Paulo Otomobil Fuarı’nda sergilediği DCross ismindeki konseptinden ilham alınarak şekillendirilen ön bölümde yeni radyatör ızgarası dikkat çekiyor. Farların da iç tasarımı yenilenmiş. Bu sınıftaki araçların vaz geçilmezi tavan rayları da yenilikten nasibini almış. Eski modele göre daha kalınlar ve üzerinde ‘DUSTER’ yazıyor. Arka kısımdaysa iç tasarımı değişen stoplar dikkat çekiyor. Egzozda krom kaplama kullanılırken 4x4 modellerde bu ayrımı sağlayan yazının yeri ve şekli de değiştirilmiş. 4316 mm uzunluğa sahip olan araç eski modele göre tasarımsal değişimlerden ötürü 6 mm uzamış. Genişlikte de 2 mm artış yaşanmış.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x2 110hp Laureate İç Mekan
Makyajla birlikte Duster’ın en çok mesai harcanan kısmı iç mekanı olmuş. Eski dağınık ve demode duran iç mekan yeni modelde elden geçirilmiş. Malzeme kalitesi görüntüde ciddi bir artış gösteriyor. Ancak dokununca artışın sınırlı kaldığını görüyorsunuz. Eski modelde orta konsolda olan cam kumandaları makyajla birlikte alışılmış yeri olan kapı içlerine taşınmış. Orta konsolda artık tüm Dacia modellerinde gördüğümüz 7 inçlik MediaNAV multimedya ve navigasyon sistemini görüyoruz. Tabii bunun her donanım seviyesinde olmadığını belirtmeliyiz. Duster’da artık hız sabitleme sistemi ve arka park sensörü de belirli donanımlarda sunuluyor. El freninin altındaki elektrikli ayna ayar kumandaları kullanışlı değil. Ayrıca test aracımızda sunulan kol dayama sebebiyle koltuk sırtlıklarını ayarlamak zorlu bir sınavdı. Makyajla birlikte Duster’ın 475 litrelik bagaj hacminde bir değişiklik olmamış.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x2 110hp Laureate Motor
Test ettiğimiz Duster modelinde ailenin en çok satılan motoru; 1.5 litrelik turbo, dizel ünite bulunuyordu. 4x2 versiyonda bu motorun 90 ve 100 hp’lik iki versiyonu bulunuyor. Bizim aracımızdaki versiyon 4000 d/d’de 110hp, 1750 d/d’de ise 240Nm tork çıkışına sahipti. 6 kademeli manuel şanzımanla kombine edilen araç 0’dan 100 km/s hıza fabrika verilerine göre 12.2 saniyede ulaşıyor. Makyajla birlikte ECO modu da sunulan araç kokpitte; bu modu devreye alan butona basıldığında gaz tepkilerini azalıyor ve ekonomi yapılmasına katkı sağlanıyor. Fabrika verilerine göre aracın karma tüketim ortalaması 4.7 litre. Bizim gerçekleştirdiğimiz testte yakaladığımız ortalama ise 5.5 litreydi.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x2 110hp Laureate Konfor & Yol Tutuş
Duster yumuşak sayılabilecek bir süspansiyona sahip. Bu onun darbe emiş performansını dolayısıyla iç mekan konforunu artırıyor. Ancak virajlarda yüksek yapının da etkisiyle belirgin bir yana yatma yaşanıyor. Direksiyonun da hissiz yapısı devam ediyor. Buna karşın artık tüm Duster modellerinde ESP sistemi standart olarak sunuluyor. Bu güvenliği garanti altına alıyor. Aracın direksiyonu yine sadece yükseklik ayarına sahip. Fakat yüksek oturma pozisyonu sayesinde rahat bir konum almak çok zor değil. Duster makyajlanırken yalıtımı da artırılmış. İçeri sızan ses eski modele göre azaltılmış. Yalıtımın en belirgin artısı ise ısınma konusunda yaşanıyor. Daha önce uzun dönem testimizde aracın soğuk havalarda özellikle arkada oturanları yeteri kadar ısıtamadığını gözlemlemiştik. Ancak yeni modelde böyle bir sorun bulunmuyor.

Dacia Duster 1.5 dCi 4x2 110hp Laureate Güvenlik
Dacia Duster 2011 yılında katıldığı testlerden 3 yıldız alabildi. Model önde çarpmalarda sürücünün göğüs ve baldır kısmı dışında tüm uzuvlarına tam koruma sağlarken, yolcunun ise kaval kemikleri ve göğüs kafesi dışında tüm bölgelerine maksimum koruma sağladı. Yandan araç ile çarpmalarda göğüs kafesi yeterli koruma sağlarken, sabit bariyer çarpmalarında ise göğüs bölgesine zayıf bir koruma sağlamış. Arkadan çarpmalarda da boyun bölgesine sağladığı sınırlı koruma ile çarpışma testlerinden ancak 3 yıldız alabildi.

Hiç yorum yok: